*Kirjeitä sieltä jostain*

🇫🇮 Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle! 🇫🇮

💙 Tänään Nurkkapöydässä muistellaan itsenäisyysjuhlaa pienessä suomalaisessa kunnassa muutama vuosikymmen sitten.

Itsenäisyyspäivä on juhlava, arvokas ja kaikkien suomalaisten itsenäisyyspäivä. Tämä juhla olikin siksi vähän erilainen, sillä halusimme muistuttaa osaa ”kaikkien suomalaisten itsenäisyyspäivä”. Aivan varmasti jokainen mukana ollut arvosti – ja arvostaa yhä – sodassa mukana olleiden panostusta oman maamme itsenäisyydelle, mutta tämä juhlapäivä kuuluu kaikille. (Keväällä on ihan oma Veteraanipäivä, jonka merkitystä omassa roolissaan tulisi nykyisestään nostaa).
Tämä toteutettu juhla oli pienen perinteisen alkuosan jälkeen erilainen, sillä tilanteeseen kuului pienoisnäytelmä teemalla *Kirjeitä sieltä jostain*.


Näytelmän lavastus oli hyvin yksinkertainen ihan tarkoituksella. Oltiin vanhanajan pirtissä ja siinä pirttipöydän ääressä oli mummo, äiti, isosisko, pikkusisko ja pikkuveli sekä rintamalla olevan nuoren miehen tyttöystävä. Vanha vaari istui keinutuolissa siinä lähellä.

Etsimme eri lähteistä ihan oikeasti sodan aikaan lähetettyjä kirjeitä ja otimme eri kirjeistä pieniä kappaleita omiksi kirjeikseen vähän kullekin kirjeen saajalle ajateltuna.

Kirjeet toi paikalle postimies hyvin vähäeleisesti. Kukin paikallaollut sai vuorollaan hänelle osoitetun kirjeen, jonka hän sitten luki kaikille. Kirjeet olivat lyhyitä, mutta koskettivat todella kuulijoita. Ajattelepa nyt vaikka äidin viestiä pojan pärjäämisestä tai pojan kaipaavaa kirjettä tyttöystävälleen. Niin, tai pikkuveljen kirjettä, jossa isoveli kertoi tehneensä veljelleen veitsen tai vaarin kirje, jossa nuorimies oli huolissaan vaarin jaksamisesta kotitöissä.

Kun nuori poika sitten lopuksi toi uutisen sodan päättymisestä, ei juhlaväen joukossa monellakaan ollut kuivaa silmäkulmaa Maamme-laulun soidessa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s