Minä niin mieleni pahoitin

En voi ymmärtää…

Olen varmaan yksinkertainen tapaus, mutta en voi ymmärtää tapaa, jolla jotkut haluavat oitis leimata muita pahoiksi, ilkeiksi jne. Joskus tuntuu, että pitäisi voida tehdä aivojen huuhtelu, jossa nuo ilkeydet ja negatiiviset ajatukset muista saataisiin poistettua.

Mitä sitten?
Laitoin Faceen ihan asiallisen ja ennenkaikkea ketään tai mitään ihmisryhmää syyttelemättömän viestin koskien pikkupoikien (n. 10v.) touhua. Se touhu nimittäin oli isojen (lähes nyrkinkokoisten) kivien paiskominen talon seinään ikkunan alapuolelle. Siinä kun mielestäni oli todella suuri riski, että kivi olisikin lipsahtanut ikkunaan ja sillon se olisi kyllä mennyt läpi ja sisälle. Jos tuon kokoinen kivi osuu ihmiseen (erityisesti päähän), siinä on vaara jopa hengenlähdöllä. Tuota mahdollisuutta eivät nämä viikarit varmaan osanneet edes ajatella.
Laitoin asiasta vetoomuksen vanhemmille: ”👉Hyvät vanhemmat, jutelkaa lastenne kanssa, mitä siitä voi seurata, jos moinen iso kivi osuu toiseen ihmiseen! Ja muutenkin, ei kivien heittely taloihin ole asiallista käytöstä. Kiitos, kun vaikutatte asuinalueen viihtyisyyteen!”
En väittänyt poikien olevan maahanmuuttajia, mutta kyllä oli kommenteissa jo vihjaus siihen suuntaan täydennyksellä ”Hmm, eipä taida kotiin ilmoitukset auttaa…”

Voi puhua monella tavalla
Se nyt on vaan niin, että asioista voi puhua monella tavalla. Syyllistämällä tai vetoamalla ihan muuhun kuin itse kyseessä olevaan tekoon ja sen mahdollisiin vaikutuksiin ei ainakaan saavuteta mitään. Tein aikanaan 25vuotta nuorisotyötä ja totesin kymmeniä kertoja, että parhaiten toimi asiallinen keskustelu, jossa huomioidaan kyseisen teon todelliset sekä mahdolliset muut vaikutukset. Jotain tästä kertoo se, että olen edelleen yhteydessä mm. kavereihin, joista eräs uhkasi aikanaan minua heilutellen puukkoa leukani alla ja useampaankin, jotka ovat muuten uhkailleet. Eräskin heistä sanoi vuosia myöhemmin, että ”olit ainoa, joka oikeesti kuunteli”…

Asenne ratkaisee
Olen vakaasti sitä mieltä, että asioista voi ja pitää puhua, mutta syyllistämällä ei mikään mene perille. Jokaisessa ryhmässä – on kyse sitten uskonnosta, rodusta, politiikasta, kulttuurista tms. – on sekä muita kunnioittavia ja aitoja ja ystävällisiä ihmisiä, mutta valitettavasti myös niitä muita.
Vanha suomalainen sananlasku pitää sisällään suuren viisauden: ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”.

2 kommenttia artikkeliin ”Minä niin mieleni pahoitin

    1. Kiitos, Anna Lena 🌷 Minä vaan en ymmärrä tai pidä siitä, että asiassa kuin asiassa vedetään esiin tuo erilaisuuskortti (rotu, uskonto, kulttuuri, politiikka, seksuaalisuus jne.). Kaikissa ryhmissä on kaikenlaisia. Kannattaa keskittyä käsillä olevaan asiaan, eikä vetää aina jotain muita juttuja mukaan viemään huomion olennaisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s