Tutkittu on!

”Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkimuksessa selvisi, että senioritalojen miesasukkailla on heikompi fyysinen toimintakyky kuin kotona asuvilla iäkkäillä miehillä. Senioritaloissa asuvat naiset ovat sen sijaan yksinäisempiä kuin kotona asuvat iäkkäät naiset. Psyykkisen toimintakyvyn ja sosiaalisten kontaktien suhteen ei havaittu eroja asumismuotojen välillä.”

Miehillä ja naisilla eri ongelmat
Tämä on minusta mielenkiintoinen tulos, sillä onhan viime aikoina puhuttu paljon myös iäkkäiden miesten kokemasta yksinäisyydestä. Kokonaisuudessaan yksinäisyys on merkittävä ongelma ikäihmisten(kin) keskuudessa. Korona-aika vielä on sitä lisännyt kaikkine rajoituksineen.
Juhla-ajoilla on usein vähän kaksijakoinen vaikutus; ne, joilla on omaisia tai merkittäviä ystäviä lähellä, eivät koe aikaa niin vaikeaksi ja yksinäisyyttä niin suurena ongelmana. Niillä, joilla läheisiä ei ole tai he ovat kaukana, yksinäisyys korostuu juhla-aikoina.
Kun ajattelen tätä omaa asuinyhteisöäni (ei ole senioritalo, vaikka väestä valtaosa senioreiksi lasketaankin), voisin sanoa useimman miehen olevan hyvin aktiivinen. Aktiivinen nimenomaan liikkumisessa. Kävelyä, pyöräilyä ja tanssia. Tanssihan on erinomaista liikuntaa! Toki on heitäkin, joiden liikkuminen taitaa jäädä käymiseen postilaatikolla tai roskiksella.
Naisista monet viettävät keväästä syksyyn paljon aikaa pihalla, jossa kohdataan. Sosiaalinen kanssakäyminen muuna aikana (talvi) on kuulemma vähäisempää. Olen nyt vasta ensimmäistä talvea, joten kokemusta ei siitä ole. Kuitenkin meillä on kerhotila, jossa voisi toteuttaa monenlaista. Olisiko siinä yksi apua yksinäisyyteen? Kuka toteuttaisi ja mitä? Näitä kannattaa pohtia.

Olennaista on olla mukana
Minä ajattelen, että olennaista on, että ollaan ”menossa mukana”. Jääminen omien seinien sisäpuolelle tuo sen yksinäisyyden aika pian. Nykyään kun ei ole tapana poiketa naapurissa ihan vaan ilman kutsua… Moni sanoo, että, jos kutsun, pitää olla erilaista tarjottavaa ja huushollin tiptop. Miksi? Jokainen elää kodissaan omalla tavallaan. Sen pitää riittää muillekin – tai sitten ei kannata mennä.
Usein tärkeintä on se, että nostetaan se oma peppu sohvalta / tuolista ja lähdetään muiden pariin. Siinä saa samalla edes hiukan liikuntaa, mutta ennenkaikkea siinä saa sosiaalista kanssakäymistä, joka on monen hyvinvoinnille äärettömän tärkeää.
Monessa paikassa on erilaisia asukaskerhoja (eri ikäisille). Voidaan kokoontua vain juttelemaan (vapaasti tai erikseen sovituista aiheista), kahville, askartelemaan, katsomaan elokuvia, pelaamaan jotain, pitämään omia muisteloita jne. Mahdollisuuksia on, jos on tila ja joku, joka ottaa huolekseen toimia koollekutsujana tai jopa ”vetäjänä”.

❓❓ Mitä tuumaat, voisimmeko tehdä tulevasta vuodesta virikerikkaamman edes pienillä askelilla edeten?

jk. Artikkeli kokonaan löytyy: https://aamuset.fi/artikkeli/5507540

Yksi kommentti artikkeliin ”Tutkittu on!

  1. Pitaa yrittaa olla aktiivinen niin kauan kuin vain voi!!! Kiitos etta jaat naita meille muille!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s