Black Friday


Ensimmäiset aloittivat Black Friday’n jo viime viikolla!
Varsinaisesti se on vasta tämän viikon perjantaina. Suomeen Black Friday teki läpimurtonsa 2010-luvun puolivälissä. Joissakin kaupoissa alennuspäivä on venynyt koko viikon mittaiseksi tapahtumaksi – jopa ylikin. Yhä useammat liikkeet Suomessa viettävät myös Cyber Mondayta (kybermaanantaita), joka on Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeinen maanantai, joka painottuu verkkokauppaan.
Onhan se hyvä, että ennen joulua on tällainen / tällaiset isot alennuspäivät, sillä se toki mahdollistaa monien joululahjojen hankinnan alennushintaan. Voi hankkia myös sellaisia tuotteita, joihin ei ehkä muuten olisi varaa. Yhdysvalloissa, josta tämä(kin) päivä on lähtöisin, Black Friday on vuoden merkittävin ostospäivä!

Mutta… on tässä myös iso mutta… tai parikin.
Isot alennukset houkuttelevat ostamaan kaikenlaista, joka ei ole kenties ollenkaan tarpeellista. Jokainen tietenkin tekee rahoillaan mitä tykkää. Mutta, tämä hirmuinen ostosaika (isänpäivä, miestenpäivä, Black Friday, joulu) on surullista aikaa niille, joiden budjetti on pieni ja rahojen käytössä on oltava tarkkana. Aikuiset vielä asian kestävät (tosin, vaikeaa se tuntuu monelle aikuisellekin olevan), mutta erityisesti nuorten keskuudessa päivä / viikko on ongelmallinen. Erityisesti erilaiset digilaitteet yms. ovat isossa alennuksessa hetken, mutta kireä budjetti ei mahdollista kaikille ostoksia.

Mikä auttaisi?
Olisiko yksi apu ajattelutavan muutos? Jospa muistaisimme enemmän ajatella sitä, mitä oikeasti tarvitsemme ja sen mukaisesti suuntaamaan ostoksemme? Tai, jos emme lähtisi jokaisen uuden muotilaitteen tai esim. uuden kännykkämallin myötä ostoksille, vaan käyttäisimme ensin aiemmin hankitut loppuun? Vai, eikö itsetunto kestä, että kännykkä (tai mikä tahansa laite) ei olekaan ihan viimeistä mallia?
Nyt, kun puhutaan niin paljon ilmastoasioista, voisiko sen ajattelun tuoda myös tähän mukaan? Monen asiasta paljon puhuvan teot näyttävät kyllä tässä kohdassa sotivan puheitaan vastaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s