Dementian ehkäisyyn omatoimisuutta

”Useimmilla ilmenee jossain dementian vaiheessa muutoksia käyttäytymisessä ja tunteiden ilmaisussa. Lisäksi tyypillistä on mm. toistuvat kysymykset samasta aiheesta, vaikeiden tilanteiden välttely ja aloitekyvyttömyys sekä aikaan ja paikkaan orientoitumisen hankaluus.”
Sairaus – tai oikeammin oireyhtymä -voi olla monessa eri vaiheessa, joskus jopa parannettavissakin. Lue dementiasta enemmän: https://www.muistiliitto.fi/fi/muistisairaudet/muistihairiot-ja-sairaudet/muistisairaudet/dementia

Alhaisempi riski sairastua dementiaan

Mielenkiintoista on myös se, että tutkimuksissa on todettu, että henkilöillä, jotka noudattavat välimerellistä ruokavaliota ja liikkuvat säännöllisesti, on jopa 67 prosenttia alhaisempi riski sairastua dementiaan! Tuoreimman tutkimuksen mukaan liikunnan vaikutus voi olla vieläkin lupaavampi. Tämä tieto saisi saada aikaan elämäntavan tarkistelua, sillä kuitenkin on tosiasia, että muistin merkittävä heikkeneminen on henkilölle itselleen vähintään yhtä ikävää kuin läheisillekin.

Aivoja pitää käyttää!

Olen myös lukenut, että aivojen rasittaminen pitää aivot ja muistin paremmassa kunnossa. Esim. lukeminen, kirjeiden kirjoittaminen, ristisanatehtävien tekeminen, jatkuva uuden tiedon etsiminen ym. tehtävät pitävät aivot toiminnassa. Kun aivot voivat hyvin, henkilö voi muutenkin paremmin.

Lisätietoa aiheesta löydät mm. https://www.rd.fi/terveys-ja-hyvinvointi/näin-suojelet-aivojasi-dementialta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s