Roskaruokaa?

Tänään on *Roskaruokapäivä*.

Wikipedia kertoo aiheesta: ”Roskaruoka on ravintosisällöltään epäterveelliseksi luokiteltavaa ruokaa. Usein roskaruoassa on päivittäisiin saantisuosituksiin nähden liikaa jotain yksittäistä ravintoainetta ja tämän lisäksi annoskoot ovat yleisesti katsoen monesti energiapitoisuuksiltaan liian suuria päivittäiseen energiantarpeeseen suhteutettuna.
Roskaruoaksi luokitellaan muun muassa hampurilaiset, ranskanperunat, pizza, makkara, sipsit, eineskala ja kebab. Tämä luokittelu on kuitenkin virheellinen, koska esimerkiksi perushampurilaisen rasvasisältö on lähellä ravitsemussuosituksia ja toisaalta kotiruoka voi olla ravintosisällöltään epätasapainoista. Pizzan terveellisyys tai epäterveellisyys riippuu siitä, mitä täytteitä ja kuinka paljon juustoa käytetään. Vastoin yleistä käsitystä kotiruoka ei automaattisesti ole pika- tai valmisruokaa terveellisempää, vaan kotiruoka voi olla runsasrasvaista, tai -sokerista, sisältää paljon energiaa ja sen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus voi olla niukka. Ravitsemuksellisesti ruokaa täytyisi tarkastella vähintään ateriatasolla, jolloin aterialla nautittavien ruokalajien kokonaisuus on ravitsemuksellisesti ratkaiseva tekijä.”

Aika laajalle eri ruoka-aineita Wikipedia laittaa roskaruoka-kyltin alle. Tuon artikkelin julkaisun aikaan ei tainnut edes olla kasvisvaihtoehtoja noihin. Eivät kaikki kasvisvaihtoehdotkaan täytä ravitsemussuosituksia.
Suomenkielisen nimityksen ’roskaruoka’ on arveltu tulleen näihin ruokiin liitettyjen pakkausten myötä. Vaikka ruoka sinänsä olisi ravitsemuksellisesti ok, siitä tulee turhaa roskaa. Nykyisin tosin tässäkin on päästy paremmalle tasolle, kun roska on ekologiset näkökulmat huomioivaa.

❓❓ Mikä on sinun suhteesi ns. roskaruokaan?

🦢 Minulla on kai jonkinlainen ’viha-rakkaus-suhde’ asiassa. Pidän pizzasta – täytteestä riippuen. Kun en jaksa laittaa ruokaa, ostan hampurilaisen tai rullakebabin. Kun lähden pitkälle automatkalle, otan mukaan sipsejä tai suolapähkinöitä. Ranskalaisiakin ostan toisinaan pakkasesta ja valmistan uunissa. Mitä ovat ”eineskalat”? En tiedä, mutta paneroituja kaloja en osta. Pakastekalaa muuten kyllä.
Monen noiden kohdalla hinta sanoo asiassa osansa. Onneksi se roskan määrä on tosiaan vähentynyt!

Laitanpa mukaan vielä pari erilaista vinkkiä:

Yksi kommentti artikkeliin ”Roskaruokaa?

  1. Joskus harvo ostan pakastepizzan, Rusticapizza o lemppari, minkä sit koton paistan, joskus harvo kanahampurilaise, toissa lauantain haettii grillit kebabit, ol tytär, vävy, pojat (lapselapset) ihmeissää…ei oo todellista, työ käitte grillilt ruokaa…WAU.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s