Ruotsalaisuuden päivä


Tänään on *Ruotsalaisuuden päivä*. Wikipedia kertoo: ”Päivä juhlistaa suomenruotsalaisten  oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa, mutta tarkoituksena on Folktingetin mukaan myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata.”

Suomi on kaksikielinen maa. Kuitenkin tuntuu, että ruotsinkielentaito on koko aika vähenemässä englannin kielen aseman vahvistuessa.
Minä tykkäsin koulussa ruotsinkielestä päästyäni ruotsinkielen kerhoon. Opettelimme puhumaan arkikieltä ja tulemaan toimeen ruotsinkieltä käyttäen. Se oli minusta hauskaa, kun ei ollut niin kovin tarkkaa kaikkien sanamuotojen oikeellisuuden kanssa. Olin varmaan nykyajattelussa ”outo lintu”, sillä tykkäsin ruotsinkielen opiskelusta ja keskikoulussa luin saksaa, en englantia. Vasta opiskeluaikana tuli englanti kuvaan mukaan.
Nykyisinkin pidän kiinni siitä, että Ahvenanmaalla ja Pohjoismaissa puhun ruotsia niin yleisesti käytetyn englannin asemasta.

❓❓ Mikä on sinun suhtautumisesi ruotsinkieleen?

 

2 kommenttia artikkeliin ”Ruotsalaisuuden päivä

  1. Tykkäsin koulussa kielistä. Mulla ne olivat englanti ja ruotsi. Olisin halunnut ottaa valinnaisena saksan, mutta kaverien mielipide vaikutti, kun väittivät, että se vain sekoittaa, jos tulee kolmas kieli. En sitten ottanut sitä saksaa. Otin kuvaamataitoa ja käsitöitä, joista kyllä niistäkin tykkäsin.

    1. Kavereiden mielipide vaikuttaa todella monella. Se on oikeastaan vahinko, sillä esim. kielivalinnoissa niillä harvemmin otetuilla kielillä (esim. saksa ja espanja) voisi olla jatkossa iso merkitys uralla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s