Tilastoja, tilastoja

Tänään on *Maailman tilastopäivä*. Kun lukee uutisia, ei voi välttyä erilaisten tilastojen lukemiselta. Suuri asia perustellaan ties millä tutkimuksella, jonka perustana on mitä erilaisempia tilastoja. Virallisten tilastojen tekeminen ja informointi niistä Suomessa on annettu keskusvirastona v. 1865 perustetun Tilastokeskuksen tehtäväksi.

🤔 Lienenkö minä jotenkin ennakkoluuloinen tilastoja ja tutkimuksia kohtaan, koska minusta tuntuu, että niiden kohdalla vaikuttaa tosipaljon se, millaista tulosta haetaan.  Esimerkkinä vaikkapa tilasto, jolla selvitettiin suomalaisten netinkäyttöä. Asiaa selvitettiin – vain netissä! Jos kysely olisi toteutettu sekä netissä että muualla, tulos olisi todennäköisesti ollut aikalailla erilainen. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten lopputulokseen voidaan vaikuttaa.
📊 Olen myös saanut kyselyjä joihinkin tutkimuksiin osallistuakseni. Usein kiinnittää huomiota, että vastausvaihtoehdoissa ei ole (tarkoituksellisesti?) edes tärkeimpiä vaihtoehtoja tarjolla. Kun pitää vastata ’kyllä’ tai ’ei’, vaikka oikea vastaus olisi ihan muuta, lopputuloskaan ei ole silloin oikein.

Toki on sitten tilastoja, jotka perustuvat faktoihin (vaikkapa tilastot syntyneistä tai kuolleista määrättynä aikana) ja ne ovat oma juttunsa.

❓❓ Mikä on sinun suhtautumisesi tilastoihin?

2 kommenttia artikkeliin ”Tilastoja, tilastoja

    1. Tämä on varmaan yleisin asenne – varauksella suhtaudutaan. Siihen on varmaan syynä myös esille tulleet erilaiset näkemykset tulosten uskottavuudesta.
      Sitäpaitsi, minä ainakaan en näe järkeväksi koko aika tehtäviä tutkimuksia samasta aiheesta (esim. monta kertaa vuodessa puolueiden suosio) ja toisaalta tutkimukset, joilla ”selvitetään” itsestäänselvyyksiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s