Kevytauto vai nuoremmalle ajokortti? ūüĒ•


No, t√§m√§ kyll√§ oli mielest√§ni odotettavissakin: EU antoi Suomelle aikamoisen tyrm√§yksen kevytautoja koskien. Miten auto muuttuu ”kevytautoksi” sill√§, ett√§ siihen tulee nopeuden rajoitin? Eih√§n se auto sen kevyempi sillon ole! Jos halutaan kevytautoja, eik√∂ sillon tulisi auton sin√§ns√§ olla my√∂s kevyempi? Kun viel√§ se nopeudenrajoitin toimii elektorisen systeemin kautta (joka on my√∂s poistettavissa), v√§√§rink√§yt√∂n mahdollisuus on olemassa. Minullekin yll√§tys oli EU:n viestiss√§ se, ett√§ kevytautolla voisi my√∂s vet√§√§ jopa per√§k√§rry√§! Kun max. 60km/h kulkeva kevytauto hiipii tiell√§ per√§k√§rryss√§ vaikka kuskin mopo tai kevari, on siin√§ muulla liikenteell√§ ihmettelemist√§ ja supervarovaisuutta vaativia tilanteita.

Tulee vaan mieleen niin ihanat ”pompannapit” ‚ėļ. Minulla noita oli kaksikin (tummanvihreit√§ molemmat) ja minusta se oli verrattoman k√§tev√§ auto; pieni – ei parkkiongelmaa, kevyt – nostin kerran talviliukkalla itse ojasta, ei turhaa hienostelua, mutta kaikki tarpeellinen. Sit√§paitsi, huippunopeuskin pysyi kohtuullisena, kun melu k√§vi kovalla nopeudella liian kovaksi. Sit√§paitsi, mopoautoon verrattuna ”pompannappi” on metallikuorinen ihan oikea auto.  Jos ihan tuota perusmallia saisi viel√§kin, se sopisi monen nuoren k√§ytt√∂√∂n – ja ik√§ihmisillekin olisi mahdollinen ja olisi kustannuksiltaan edullinen.

Minusta koko ”kevytauto” on ajatuksena l√§hinn√§ hautaan valmis. Miksi ei lasketa ajokortin ajamisen alaik√§rajaa esim. 16 vuoteen (jopa 15 vuoteen), mutta sitten autolla olisi aiemminkin k√§yt√∂ss√§ ollut 80km/h-l√§tk√§ JA rajattu alue, jossa saa ajaa. N√§m√§ rajoitteet voimassa siihen asti kun kuski t√§ytt√§√§ 18-vuotta. Jos sitten j√§√§ kiinni ylinopeudesta / l√§tk√§n ”unohtamisesta”  tai aluerajan rikkomisesta, kortti pois.  Jos ajaa kortitta, vuosi lis√§√§ odotusaikaa uuden kortin saamiseen. Kun rangaistus on tuntuva, ei halua ottaa riskej√§ asiassa.

Parina viime päivänä taas tien päällä olleena havaitsin useammankin vaaratilanteen niin traktorien kuin mopoautojenkin osalla. Traktori on iso ja siinä ei kuski ole siten vaarassa, mutta max. 45km/h (yleensä reilusti alle) ajava mopoautoilija on kyllä taajamien ulkopuolella liikenteen joukossa vaarassa. Mielestäni mopoauto sopii korkeintaan taajamiin, joissa muillakin on merkittävät nopeusrajoitukset.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kevytauto vai nuoremmalle ajokortti? ūüĒ•

  1. Olen vuosia sanonut, että ajokortin alaikä voisi olla 16v. Ensimmäisen vuoden 80-lätkä on hyvä, mutta ei sen jälkeen. Rikkomuksista auto valtiolle ja kortti vuodeksi kuivumaan. Kevenee kaasujalkakin samalla.

Kommentointi on suljettu.