”Olen järkyttynyt” – ai jaa…


Netissä törmää usein eri yhteyksissä toteamukseen: ”Olen järkyttynyt” tai joku on jostain järkyttynyt. Monessa kohdassa minun tulee tuolloin mieleen ajatus, jotta ihminen käyttää väärää sanaa ko. tilanteessa. Piti oikein etsiä, mitä synonyymisanakirja asiasta sanoo:

Synonyymisanakirja; järkyttyä

  1. seota, säikähtää, kuvottaa, ällöttää, menettää järkensä, pimahtaa, mykistyä, pöyristyä, puulla päähän lyöty, hämmästyä, mennä pois tolaltaan.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Tuon perusteella ajatukseni tuntuu yhä enemmän oikealta. Monessa tilanteessa, joissa olen törmännyt tuohon ”järkyttyi”-toteamukseen, oikeampi olisi ”säikähti” tai ”hämmästyi”, jopa ”meni pois tolaltaan”. Minusta järkyttyminen on jo todella vahva ilmaisu, eikä sovi mihin tahansa hämmästelyyn (välillä jopa sana ”pettyi” olisi todellisempi). Liian usein  media käyttää sanaa ”järkyttyi” otsikoinnissa, jolla halutaan jutulle paljon klikkauksia… Ihmiset kun (minulle käsittämättömästä syystä) haluavat lukea uutisia kauheuksista.  Hyvä esimerkki (ja tästä asia tänään tuli mieleeni) on tämän päivän uutinen:
Anne Berner KL-uutisesta: ”Olen järkyttynyt”. Jos jokainen poliitikko järkyttyy moisesta asiasta, meillä on tuhansia järkyttyneitä poliitikkoja…

Yksi kommentti artikkeliin ””Olen järkyttynyt” – ai jaa…

  1. Kaikenmaailman puupäät hakee huomiota järkytyksillään. Yksi mun tuttu sano kerran järkyttyvänsä aina, kun näkee tietyn ex-poliitikon kuvan jossain. Kuulemma muistaa kaikki ko.henkilön elämää vaikeuttavat päätöset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s